Almás csirkemell - Expressz


Ez a recept első ránézésre nem látszik sem gyorsnak, sem könnyűnek. De én most szeretném bebizonyítani, hogy az elkészítési sorrend optimalizálásával 60 perc alatt az asztalra varázsolható sütési idővel együtt. Ebben az esetben nem írok sem mennyiségeket, sem árakat, mert most a figyelmet a gyorsaságra szeretném fordítani és a munka menetére.

Hozzávalók:
filézett csirkemell
gépsonka
alma
tengeri só + fűszerek

A petrezselymes krumplihoz:
pluszban olaj, só és petrezselyem

A sajtmártáshoz:
vaj, liszt, tej, só, bors, szerecsendió, sajt
  1.  Előkészítjük a hozzávalókat. Egy kb. 20x30 cm méretű tepsi aljába vizet öntünk, hogy kb. 1,5 cm mély legyen a víz. Alaposan megfűszerezzük. Só, bors, ételízesítő, metélőhagyma, petrezselyem (szárítottat használtam), stb.
  2. Bekapcsoljuk a sütőt, 200 fokra.
  3. Amíg a sütő melegszik, a csirkemelleket megmossuk, és "nyitott" szeleteléssel megnagyobbítjuk, kiklopfoljuk. Nagyjából téglalap formákat vágunk, egy mellből kettő lesz. (A leeső részeket félretettem, később ragu lesz belőle.) A szeleteket besózzuk.
  4. Amíg a hús áll a sóban, a gépsonkát a hússzelet méretére vágjuk, az almát meghámozzuk, vékony gerezdekre vágjuk.
  5. A szelet csirkemellre fektetjük a gépsonkát, az almát, feltekerjük. Minden egyes tekercset alufóliába csomagolunk légmentesen, mindegyiket külön-külön.
  6. A sütőnk éppen felmelegedett.
  7. Beletesszük a fóliás tekercseket a fűszeres vízbe, majd az egész tepsit lefedjük alufóliával. (Ezt a fóliában sütős módszert Kovács Lázárnál láttam kb. 10 éve.) Betesszük a sütőbe, ha automata a sütőnk, beállítjuk 40 percre.
  8. A krumplit meghámozzuk, darabokra vágjuk, lábasba tesszük. Megsózzuk, olajjal meglocsoljuk. Először egy picit pirítjuk, majd fedő alatt pároljuk. Nem szoktam kevergetni, nehogy összetörjön a krumpli, csak a lábast kell rázogatni ilyenkor.
  9. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, a lisztet belekeverve picit pirítjuk, majd hozzáöntjük a tejet. Híg besamel-mártást készítünk (Horváth Ilona). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, pici reszelt szerecsendió mehet bele. Beleszórjuk a reszelt sajtot. Mire a mártás besűrüsödik, a sajt is beleolvad. Az enyém most nem tette ezt, valamiért ez a sajt  nem akarta az igazságot. De bele kellett volna olvadnia.
  10. A krumplink majdnem készen van, beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet. Azért csak most, hogy szép élénk zöld maradjon a színe. Kicsit még párolódik, majd ez is készen van.
  11. Még mindig maradt egy kis időnk a 40 percből, addig megterítjük az asztalt.
  12. Elkészült a hús is. Kicsomagoljuk a fóliából, felszeleteljük, majd tálaljuk és jó étvággyal elfogyasztjuk. :))

7 megjegyzés:

  1. Szép lett!!!
    Igen, látom, nagyon örülök-ügyes vagy!!!!

    VálaszTörlés
  2. Hah, de gyönyörűséges!!!

    Nagyon szuper!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ötlet ez az alufóliázás, nem szárad ki a hús. Egyszer kipróbálom. Nagyon guszta és nagyon finom lehet. Ide érzem az illatát!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon fincsa lehet, az alma és a csirke szuper páros! És persze időkímélő a tasakozás :D. Szerintem ez egy tökéletes példa a házi főzés diadalára :D

    VálaszTörlés
  5. Huhh, jól néz ki! Beindult a nyálelválasztásom. ;)

    VálaszTörlés