Fonott kalács nyolcas fonással
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tejszín
2 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
6 ek. cukor
1 cs. vaníliáscukor
2 dkg élesztő
A kenéshez:
1 tojás sárgája
A fonási technikát itt tanultam.
50 dkg liszt
2,5 dl tejszín
2 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
6 ek. cukor
1 cs. vaníliáscukor
2 dkg élesztő
A kenéshez:
1 tojás sárgája
A tejet, tejszínt a cukorral meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. Összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát megfelezzük, az egyik felébe annyi kakaót gyúrunk, hogy sötét színű tésztát kapjunk. Alaposan bedagasztjuk a tésztát, majd letakarva a duplájára kelesztjük. Én félidőben még egyszer át szoktam dolgozni a masszát, még szebb lesz tőle.
A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, mindegyikből egy rudat formázunk. Mint a képen látható, csak találomra feleztem meg a tésztát. Olyannyira találomra, hogy a fehér tésztából 5 rúd lett, a kakaósból 3. Sebaj, összesen tehát 8 rudat formáztam.
Nyolcas fonással megfontam a kalácsot.A fonási technikát itt tanultam.
A tésztát még egyszer megkelesztettem, a tojás sárgájával lekentem a tetejét, majd 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütöttem. Kb. 15 perc sülés után le kell takarni a tetejét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése