Briós

Ez a tészta saját tapasztalataim alapján jött létre, sokszori próbálgatás eredményeképpen. Mostantól ez lesz az édes kelttésztám, mert ez olyan, amilyent mindig is szerettem volna.

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 tojás, 7 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, reszelt citromhéj, 2,5 dl tej, 1 tojás sárgája és kristálycukor a tetejére

A tejet egy kanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A vajat összemelegítjük a tejszínnel (langyosra), és a liszttel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Bedagasztjuk a tésztát. Közepesen kemény, sima, ruganyos tésztát kell kapnunk. A tej mennyisége esetleg változhat a liszttől függően. Lefedve kétszeresére kelesztjük. Én most már minden kelttésztánál a kelesztési időn belül még egyszer átdagasztom a tésztát.

Ha megkelt, lisztezett gyúrólapra borítjuk, 12 egyforma részre vágjuk. Kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk.

A tésztákat egyenként csigavonalban feltekerjük, a végét aláhajtjuk.

A tepsiben még egyszer megkelesztjük a tésztát. Tojássárgájával megkenjük és kristálycukorral megszórjuk. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések