Érdekesség - A sáfrányról


Az ételeket sárgára festő sáfrány szüretelése kényes munka. A sötétvörös, lila, vagy bordó színben pompázó virág hajnalban nyitja ki a szirmait, majd alig néhány óra múlva elhervad. Bibéje, amiből a fűszer készül, gyorsan elveszíti jellegzetes, bíborsárga színét, illatát és aromáját. A begyűjtött virágokból aprólékos munkával, kézzel távolítják el a három bibét, amit 45 fokon szárítanak meg.

A sáfrány méregdrága. Egy grammnyi fűszer minőségtől és csomagolástól függően 3-15 dollár, azaz kilója akár 15000 dollár is lehet. Egy kilónyi fűszerhez 150 ezer virág kell, amelyekből 5 kiló friss bibe nyerhető ki, ami azonban a szárítás során súlyának négyötödét elveszíti. A sáfrányvirág kilója az idei szezonban 3000 dollár körül mozog, egy évvel korábban még csak 2000 volt. Az áremelkedés fő oka, hogy a világtermelés közel négyötödét adó Iránban tavaly súlyos fagy és szárazság pusztított.

A fűszernövény valaha őshonos volt Franciaországban is. A Párizstól 80 km-re délre lévő Gatinais megyében a XIV. században kezdték termeszteni, az onnan származó sáfrányvirágot a XVII. században a világ egyik legjobb minőségű fűszeralapanyagaként tartották számon. A XIX. század elején már közel 1200 hektárt borított sáfrány, amit nyugtató hatása miatt akkoriban főként gyógyszerészek használtak, a svájci Underberg cég pedig gyomorkeserűjébe is kevert belőle, de textilfestők is dolgoztak vele.

Ma a fő termesztő helyek Európában Spanyol- és Olaszország, de kisebb mennyiségben egy hagyományokhoz ragaszkodó svájci faluban, Mundban is megtalálható. Spanyolországban Valencia környéke a hazája, ahová arab közvetítéssel érkezett. A név is arab eredetű, a sárgát jelentő za'fran szóból származik.

A fő ellátók azonban a legmegfelelőbb éghajlatú és olcsó munkaerővel rendelkező Irán, Marokkó és India, utóbbiban elsősorban a kasmíri terület.


Forrás és fotó: HVG/2009.01.03. Tálas Andrea írása


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése