Korpás kenyér

Hozzávalók:
45 dkg BL80 liszt 3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 3 dkg búzakorpa 1 ek. tengeri só kb. 3 dl langyos víz 1 tk. cukor 25 dkg öregtészta 1 dkg élesztő 
A liszteket elkeverjük a korpával és a sóval. A langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztekhez ezt is és az öregtésztát is. Bedagasztjuk, lefedve kb. 25 percig kelni hagyjuk, majd újra átdolgozzuk. Ismét lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett nyújtólapra borítjuk a megkelt tésztát, átgyúrjuk. A tészta egyharmadából négyes fonatot készítünk. A kétharmad részből megformázzuk a kenyeret. Sodrófával olyan mélyedést készítünk a tésztába, hogy a fonat pontosan beleférjen, ne emelkedjen ki belőle.
Nagyméretű sütőzacskó alját kicsit belisztezzük, majd beletesszük a kenyeret. Újabb kelesztés után vizet spriccelünk a zacskóba, majd lezárjuk. 190 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsül a kenyerünk. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, még forrón megspricceljük hideg vízzel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések