Vajas kifli

Ez a recept saját kísérletezgetéseim eredményeképpen jött létre, nekünk így ízlik a legjobban.

Hozzávalók:
60 dkg BL80 liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
2 tk. tengeri só
3 dl víz
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
8-9 dkg vaj
0,5 dl tejszín
3 ek. burgonyapehely

A vizet a tejszínnel és a cukorral meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a liszteket összekeverjük a sóval és a burgonyapehellyel, a vajat lágyra melegítjük. Bedagasztjuk a tésztát. A víz mennyisége eltérő lehet. Kemény, ruganyos, sima tésztát kell kapnunk. Lefedve kelesztjük. Kb. 20 perc kelés után újra átdolgozzuk a tésztát, majd a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, 16 egyenlő részre osztjuk.


Megformázzuk a kifliket, sütőpapírral bélelt tepsin újra megkelesztjük, majd vízzel megspricceljük őket. 180 fokos sütőben 16-17 perc alatt megsülnek. Még forrón újra megspricceljük hideg vízzel. Szaftos, mégis puha és könnyű tésztát kapunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések