Elzászi almatorta



Egyik kedvenc sütiskönyvem Christian Teubner A világ 100 legjobb receptje sorozatából a Sütemények című kiadvány. A szerző rengeteget utazott szerte a világban és különböző országok konyháinak sütireceptjeiből készített egy válogatást, ezt tette közzé ebben a gyönyörű albumban. Ebben a könyvben Franciaország kedvelt süteményeinek sorában szerepel ez a finom édesség.



Hozzávalók:

A tésztához:
22 dkg liszt
11 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
csipet só

A töltéshez:
3-4 db alma
1 citrom héja és leve
10 dkg cukor
3 tojás
1,25 dl tejszín

A hozzávalókból elkészítjük az omlós tésztát, a hűtőben 1 órát pihentetjük. Közben az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk és kimagozzuk. A tetejüket párhuzamosan bevagdossuk, de nem vágjuk át. A citrom levét kis tálkába facsarjuk, megforgatjuk benne az almagerezdeket azért, hogy ne barnuljanak meg. Elkészítjük az öntetet, összekeverjük a tojásokat a cukorral, a tejszínnel és a reszelt citromhéjjal.
A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy lapos gyümölcstortaformát.



Az almákat rárakosgatjuk a tésztára a vágott felükkel felfelé.



A tetejére öntjük a tojásos-tejszínes keveréket.



Az eredeti receptben ugyan nem szerepel a fahéj, én azonban még sütés előtt meghintettem fahéjas porcukorral.
180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések