Fűszeres kenyér



Hozzávalók:
50 dkg BL80 liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
3 tk. só
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
kb. 3,5 dl víz
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
3 ek. olivaolaj
4 dkg búzakorpa
marék egész köménymag
durvára őrölt színes bors a szóráshoz

A liszteket összekeverjük a sóval, az aszkorbinsavval és a burgonyapehellyel. A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Összedolgozzuk a lisztes keveréket az olajjal, az öregtésztával és az élesztős keverékkel. Bedagasztjuk a tésztát. Lefedve kb. 25 percig kelesztjük. A második dagasztásnál beledolgozzuk a köménymagot és a búzakorpát. A tésztát lefedve a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, és a képeken látható módon megformázzuk a kenyeret. A képeket a férjem készítette, a gépem úgyis állandóan lisztes/maszatos, most megkíméltem szegényt. :-)

Ezt a kenyeret most sütőzacskó nélkül készítettem, simán sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Kelesztés után éles késsel több helyen bevágtam a tetejét, megspricceltem vízzel, majd megszórtam egész  köménnyel és színes borssal.


190 fokos sütőben 40 percig sütöttem úgy, hogy a sütőm aljában lévő csepptálcába kb. ujjnyi vastagon vizet öntöttem. Így a gőzben sült a kenyér. 20 perc után takarni kell. Még forrón újra megspricceltem hideg vízzel.


Intenzíven fűszeres ízű, puha kenyeret kapunk, ropogós héjjal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések