Mákos-csíkos

Hozzávalók: 
A tésztához: 
25 dkg liszt 
 25 dkg túró 
1 tk. sütőpor a lisztben elkeverve 
25 dkg vaj kis darabokban 
csipet só
A tésztát összedolgozzuk, lisztezett deszkán egyszer, majd összehajtva másodszor is kinyújtjuk, négy rétegbe hajtjuk és lehűtjük. A folyamatot kétszer megismételjük.
Ha valakinek nincs kedve hajtogatni, sebaj, a sütemény akkor is finom lesz, csak kicsit tömöttebb lesz a tészta.
0,7 dl tejet 15 dkg darált mákkal és 11 dkg cukorral sűrűre főzünk, hozzáadunk 1 teáskanálnyi reszelt citromhéjat, lehűtjük.
A tésztát elfelezzük, az egyik feléből 30x60 cm-es lapot nyújtunk, hosszában kettévágjuk. Az egyik tésztacsíkot bekenjük a töltelékkel, a szélein üresen hagyunk 2-2 cm-t.
Befedjük a másik tésztacsíkkal, a széleit összenyomjuk, a felső tésztát sodrófával egyenletesen rásimítjuk a töltelékre.
A tésztát keresztben 3 cm-es csíkokra vágjuk, a tésztacsíkok közepét hosszában bevágjuk. A tésztacsík egyik végét áthúzzuk a nyíláson. A tészta másik felét ugyanígy elkészítjük. A csíkokat sütőpapírral borított tepsire tesszük, tojássárgájával megkenjük, majd 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések