Tökmagos cipó

Hozzávalók:
45 dkg BL80 liszt
5 dkg Graham liszt
2 tk. tengeri só
1 ek. burgonyapehely
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
2 ek. olivaolaj
20 dkg öregtészta
kb. 3 dl víz
1 tk. cukor
1,5 dkg élesztő
egy marék tökmag

A liszteket elkeverjük a sóval, a burgonyapehellyel és az aszkorbinsavval. A langyos vízbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztes keveréket összedolgozzuk az öregtésztával, az olajjal és a felfuttatott élesztővel. Alaposan bedagasztjuk a tésztát, majd lefedve kelni hagyjuk kb. 20-25 percig. Akkor újra átdolgozzuk a tökmag felét is belegyúrva. Lefedve duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd cipót formázunk belőle. Nagyméretű sütőzacskó aljába kevés lisztet szórunk, beletesszük a cipót.

Újra megkelesztjük, majd a tetejét éles késsel keresztben bevágjuk. Egy kicsit még pihentetjük, majd a sütőzacskóba vizet spriccelünk, a cipó tetejét megszórjuk a maradék tökmaggal. A sütőzacskót lezárjuk, a cipót 190 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Még forrón újra megspricceljük hideg vízzel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések