Tönkölykenyér


Hozzávalók:
40 dkg BL80 liszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg Graham liszt
3 tk. tengeri só
langyos víz
1,5 tk. cukor
csipet aszkorbinsav
3 dkg élesztő
4 ek. olivaolaj
5 dkg tönkölypehely a tésztába + egy marék a szóráshoz
A liszteket összekeverjük a sóval és az aszkorbinsavval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos vizet (sajnos nem mértem le, kb. 3,5-4 dl lehetett), a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk, hozzátesszük az olajat és az öregtésztát. Bedagasztjuk, lefedve kb. 20 percig kelesztjük. A második dagasztásnál beledolgozzuk az 5 dkg tönkölypelyhet, amit előtte aprítógépben durvára őröltünk. A tésztát lefedve a duplájára kelesztjük.
Nagyméretű sütőzacskóba kevés lisztet szórunk, beletesszük a megformázott kenyeret. Újra megkelesztjük, majd éles késsel két helyen bevágjuk. Kicsit még pihentetjük, majd a sütőzacskóba vizet spriccelünk, és a tésztát megszórjuk a maradék tönkölypehellyel. A sütőzacskót lezárjuk, és 190 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük a kenyeret. Még forrón újra megspricceljük hideg vízzel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések