Mákos gombóc almával
Hozzávalók kb. 22-25 db gombóchoz:
6 db nagyobb krumpli
2 tojás
kb. 40 dkg liszt
15 dkg vaj
só
olivaolaj
3 db közepes alma
10 dkg mák
8 dkg cukor
fél zacskó vaníliás pudingpor
3 ek. cukor
4 dl tej
A krumplikat sós vízben, héjában megfőzzük. Meghámozzuk, krumplinyomóval pépesre törjük, beledobjuk a vajat, és megvárjuk, míg kihűl. Akkor hozzátesszük a tojásokat, és annyi lisztet, amennyit felvesz a massza. Jól összegyúrjuk. Az almák magházát kivesszük, kisebb darabokra vágjuk őket. Felteszünk főni egy fazék vizet, amit megsózunk, kevés olivaolajat öntünk bele. A tésztából gombócnyi darabokat veszünk, kilapítjuk, beburkoljuk az almadarabokat. Gombóccá gömbölyítjük, majd megfőzzük. A gombócokat még forrón meghempergetjük a porcukorral elkevert darált mákban.
A vaníliaöntethez a fél csomag pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel, majd sűrűre főzzük.
Tálaláskor a gombócokat leöntjük a vaníliaöntettel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése