Rumos-kakaós rolád - szülinapra


A piskótához 4 tojásfehérjét csipet sóval és 10 dkg cukorral kemény habbá vertem. Egyenként hozzákevertem 8 tojás sárgáját, majd már csak fakanállal elkevertem benne 8 dkg lisztet (benne 2 dkg étkezési keményítőt), ill. annyi kakaót, hogy sötétre színezze a masszát. Nagyobb méretű tepsit sütőpapírral borítottam, egyenletesen elkentem rajta a tésztát, kb. 30x40 cm méretű téglalapra. 190 fokos sütőben 10 perc alatt megsült. Még melegen feltekertem a tésztát, hagytam kihűlni. A piskóta eredeti receptje itt.

A krémhez 20 dkg cukrot elkeverünk 1,5 ek. liszttel, majd hozzáteszünk 2 ek. tejet, 2 ek. vizet, 3 tojást. Simára keverjük, majd kis lángon felfőzzük. A tojás miatt főnie is kell néhány percet még a besűrűsödés után. Kihűtjük. 20 dkg szobahőmérsékletű margarint nagyon habosra keverünk, majd a két - azonos hőmérsékletű - krémet összekeverjük.
Én ebből a krémből 1,5 adagot készítettem, elfeleztem. Az egyik felébe egy csomag vaníliáscukrot, a másik felébe rumot és kakaót kevertem.
A tésztát megkentem először a kakaós krém kb. 2/3 részével, majd a vaníliás krém 2/3 részével. Feltekertem a tésztát, majd bevontam a maradék vaníliás krémmel, rákentem a maradék kakaós krémet is. Így kaptam egy szép márványos felületet. A torta egy éjszakát állt a hűtőben, másnap vizes késsel simára igazítottam a krém felületét. Ha van kedvünk és idegzetünk többször végigsimítgatni a krémet vízbe mártott késsel, mindig egy irányban, nagyon szép sima felület érhető el.
A díszítéshez 6-7 dkg marcipánt használtam, a rózsáknál nem színeztem, a rózsák leveleit barna Wilton-festékkel színeztem, a többi levelet is, csak azokat márványosra hagytam. A rózsák közét cukorgyönggyel díszítettem.
A csokoládé számokhoz gőz fölött felolvasztottam 4-5 dkg bevonócsokit, kevés olajat kevertem hozzá. Sütőpapírra megrajzoltam a számokat.

A csokit nejlonzacskóba kanalaztam, a zacskó végét ollóval lecsíptem, majd megrajzoltam a számokat. Először a széleket, majd a közepét is kitöltöttem. A szélét körberaktam cukorgyönggyel. A csoki viszonylag gyorsan szárad, gyorsan kell vele dolgoznunk. Ha mégis előbb megszárad mint kellene, gőz fölé tartva a sütőpapírt, a csoki széle megolvad annyira, hogy a hiányzó gyöngyöket bele tudjuk nyomni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések