Sokmagos félbarna kenyér




Hozzávalók:
40 dkg BL80 liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
7 dkg Graham liszt
35 dkg öregtészta
2,5 dkg élesztő
langyos víz
1 tk. cukor
3 tk. tengeri só
3 ek. olivaolaj
2 ek. lenmag
A tetejére:
egy-egy marék lenmag, napraforgómag és szezámmag

A liszteket és a sót összekevertem. Kb. 4-4,5 dl langyos vízben elkevertem a cukrot, felfuttattam benne az élesztőt. A lisztes keveréket összedolgoztam az öregtésztával, az olajjal és a felfuttatott élesztőval. Alaposan bedagasztottam a tésztát. Lefedve kelesztettem kb. fél órát, majd beledolgoztam a 2 ek. lenmagot is. A tésztába csak lenmagot tettem. Lefedve duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkára borítottam, megformáztam a kenyeret. Lisztezett sütőzacskóba (XL méretű) tettem a tésztát. Kb. negyedóra pihentetés után három helyen bevágtam a tetejét. Még addig kelesztettem a tésztát, amíg a villanysütő bemelegedett. A  sütőzacskóba vizet spricceltem, a tésztát bőven megszórtam a magokkal, a zacskót lezártam. 190 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem a kenyeret.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések