Színes kalács



Ez a kalács a jól bevált édes kelttésztámból készült, 1,5 adagból. Az összeállított tésztát háromfelé osztottam. Az első adag tésztát világosan hagytam és bedagasztottam. A második adag tésztát meggybefőtt levével világos barnás-rózsaszínesre színeztem, kevés liszt hozzáadásával ezt is bedagasztottam. A harmadik adag tésztát kakaóporral barnára színeztem és ezt is bedagasztottam. Mindhárom tésztát lefedve duplájára kelesztettem.

Mindegyik tésztából 4 rudat formáztam, majd vegyesen egymás mellé fektettem őket, a végüket összefogtam.

12-es fonással megfontam a kalácsot. Video itt:


A 6-os, 8-as és 12-es fonások ugyanazzal a módszerrel készülnek. Egy dolgot kell megjegyezni, hogy a felső szálat középre tesszük, az alsó szálak közül a szélsőt pedig felülre. Ha ezt a szabályt megtanuljuk és követjük, nem lesz nehéz a fonás elkészítése. Jobb és bal oldalon van egy-egy felső szál, a többi alsónak számít jobb és bal oldalon. Én így neveztem el őket és így tanultam meg a módszert. Erről majd írok egy külön bejegyzést rajzzal ellátva.

A kalácsot sütőpapírral borított tepsire fektetjük, még egyszer megkelesztjük. Tojás sárgájával lekenjük és 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Az első 15 perc után takarni kell.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések