Express croissant füstölt sajttal




Az Express croissant receptje Limarától származik. Az elkészítés technikáját átvettem, a tésztát azonban a saját ízlésemre formáltam, kevesebb zsiradékkal, kevesebb élesztővel és cukorral készítettem. Íme az én változatom:

Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
1 pohár natur joghurt
2 dl tej
1 tk. tengeri só
3 ek. cukor
2 tojás
4 dkg élesztő
18 dkg margarin

füstölt sajt a töltéshez

A tejet összelangyosítjuk a joghurttal, egy kis kanál cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a maradék cukrot. Összeállítjuk a tésztát, beledolgozva még a 2 tojást is. Alaposan bedagasztjuk a tésztát, lefedve duplájára kelesztjük. Közben a hideg margarint lereszeljük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük. Az egyik felét 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kb. 20 cm átmérőjű kört nyújtunk. Így lesz 8 darab köralakú tésztánk. Az első körre reszelt margarint szórunk. A margarinnal úgy kalkuláljunk, hogy összesen 14-szer fogunk belőle a tésztalapokra szórni. A második körlapot rátesszük, kicsit lenyomkodjuk. Újra reszelt margarint szórunk rá, majd még egy körlapot. Így haladunk a nyolcadik körlapig, arra már nem teszünk a margarinból. Az egészet egy nagy körré nyújtjuk, amit 12 cikkre vágunk. Mindegyik körcikkre egy darab füstölt sajtot teszünk, és a tésztát a szélesebbik végétől kezdve feltekerjük. Így járunk el a többi körcikkel is.
A tészta másik felét ugyanígy készítjük el, így 24 db croissant-unk lesz.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük a kifliket, majd duplájára kelesztjük őket.
180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sülnek.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések