Csokidoboz ajándékba





A dobozkába színes marcipán figurákat rejtettem.


Az alábbi eszközökkel dolgoztam:
Ajándékdoboz kiöntőforma:

Tengeri állatok kiöntőforma:

Ezek a formák hobbiboltban kaphatók és eredetileg gipszkiöntőformák, de ez esetben csokoládé és marcipán formázására szolgáltak.
A csokidoboz kiöntése nem nagyon könnyű művelet, kis gyakorlat kell hozzá. Elsőre nem biztos, hogy sikerül, de ne csüggedjünk, a tapasztalat meghozza a kívánt eredményt.
A dobozkához 20 dkg Party bevonócsokit használtam, tapasztalataim szerint ez a csoki tökéletesen megfelel erre a célra. Gőz fölött felolvasztottam, majd beleöntöttem a doboz aljának külső sablonjába, belenyomtam az alsó rész belső sablonelemét is. Ki kell tapasztalni, hogy mennyi csoki kell ahhoz, hogy éppen kitöltse a formát. Összepattintottam a két elemet. Ugyanígy jártam el a dobozka tetejével is. 4-5 óra állás után (szobahőmérsékleten) már el lehet kezdeni szétszedni a formát. Lassan, óvatosan kell egyre több levegőt engedni a csoki és a forma közé. Amikor kivettem a csokit, már csak nejlonkesztyűvel fogtam meg, mert az ujjlenyomat meglátszik rajta. A formán túli részeket késsel finoman le kell faragni. Már többedszer felolvasztott csokit használtam, "új" csokival szebb, fényesebb felület érhető el.


A marcipánmasszát jól átgyúrtam, ételfesték-pasztával megszíneztem különböző színekre. Kis golyókat készítettem, jól belenyomtam a formába. Szépen kiemelhetők, másnapra megszáradva a dobozkába rejthetők.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések