Fonott zsemle




















Hozzávalók:
60 dkg BL80 liszt
5 dkg Graham-liszt
2 tk. tengeri só
2 dl víz
1 dl joghurt
2,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
4 dkg vaj

A liszteket elkeverjük a sóval. A tejet, joghurtot, vajat és cukrot összelangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát, lefedve kb. 20 percig kelesztjük, majd újra átgyúrjuk. Ismét lefedjük, majd a duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd zsemlényi adagokra vágjuk. Egy-egy tésztadarabot gombóccá gömbölyítünk, majd a gombóc felét sodrófával lelapítjuk. Bevágjuk két helyen, befonjuk és a fonott részt visszahajtjuk a gombóc másik felére, a végét aláhajtjuk.
Sütőpapírral bevont tepsire téve még egyszer megkelesztjük, majd 180 fokos sütőben 15-16 perc alatt megsütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések