Mikulás torta




Először a mézeskalácsot készítettem el, receptje itt olvasható.
Fél adagot készítettem. A tésztát pihentetés után kinyújtottam, rátettem a sablont.


A papír mellett éles késsel körbevágtam a formát. A sablon vonalait fogpiszkálóval átszurkálva, bejelöltem a tésztán a kontúrokat. Mikor megsül, így szépen fog látszani, hová kell a vonalakat húzni.

A biztonság kedvéért kettőt készítettem. 180 fokos sütőben megsütöttem, hagytam kihűlni. Gőz felett bevonócsokit olvasztottam, nejlonzacskó sarkába kanalaztam a csokimasszát. A zacskóra csomót kötöttem, a sarkát kivágtam. Megrajzoltam a mikulásfej kontúrjait. Amíg száradt, egy tojás fehérjét csipet sóval és pár csepp ecettel kemény habbá vertem. Hozzákevertem annyi átszitált porcukrot, hogy íráshoz alkalmas sűrűségű legyen a massza. A cukor mennyisége függ a tojás nagyságától, én kb. 12 dekát használtam most. A masszának nem szabad túl sűrűnek lennie. Nejlonzacskós módszerrel kitöltöttem a cukorhabbal a megfelelő részeket fehérre. A sapkát ecsettel színeztem ki Szilas ételfestékkel. Egy napig hagytam száradni.
A piskótához 3 tojás sárgáját kikevertem 15 dkg porcukorral, 1,1 dl tejjel és 1,1 dl olajjal. 26 dkg lisztben elkevertem fél csomag sütőport, a három tojás fehérjéből 4 dkg cukorral, csipet sóval kemény habot vertem.  Összekevertem a három keveréket, a tojáshabot csak nagyon lazán kevertem a masszába. 25x30 cm méretű, sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütöttem a tésztát. Kihűlés után kettévágtam, az egyik felét megkentem Nutellával, 2 banánt karikáztam rá.

Rátettem a tészta másik felét. Egy éjszakát pihent a hűtőben. Másnap éles késsel levágtam a széleit, 2 evőkanál porcukorral felvert 2 dl tejszínhabbal bevontam a tortát. Kiskanállal kis mélyedéseket vájva a tejszínbe, hogy havas hatást keltsen. Végül rátettem a mikulásfejet. Apró fehér cukorgyöngyöt szórtam a habra.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések