Bürgermeister kalács

Az eredeti ötletet Lajos Mari karácsonyi sütiskönyvében találtam, az összetétel azonban saját kísérletezéseim eredménye. 

Hozzávalók:
A túrótöltelékhez:
25 dkg túró
1 tojás sárgája
ízlés szerint porcukor
van. cukor
reszelt citromhéj
1 ek. tejföl
1 kk. búzadara
A diótöltelékhez:
10 dkg darált dió
ízlés szerint porcukor
rum
kevés tej
A máktöltelékhez:
10 dkg darált mák
ízlés szerint porcukor
reszelt citromhéj
kevés tej

Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákos és diós töltelékhez annyi tejet adunk, hogy éppen kenhető legyen a massza.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra borítjuk, kisodorjuk, majd hosszában három csíkra vágjuk.
Mindhárom csík közepére halmozzuk a töltelékeket.
Mindhárom csíkból rudat formázunk.
A rudakból hármas fonatot készítünk, sütőpapírral borított sütőtálba helyezzük. A tésztát érdemes formában sütni, a sok töltelék miatt ugyanis szétesne a kalács, még formában is kireped itt-ott.
A tepsiben még egyszer megkelesztjük, majd 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. Az első 15 perc után a tetejét takarni kell.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések