Máktorta tavaszi jelmezben



Hozzávalók:
A tortához:
20 dkg darált mák
20 dkg porcukor
8 tojás
1 citrom reszelt héja
csipet fahéj
csipet só
A krémhez:
1 cs. főzős vaníliás puding
3 dl tej
3 ek. cukor
12,5 dkg vaj
A fondant-hoz:
kb. 20 dkg pillecukor
kb. 20-25 dkg porcukor
2 dkg étkezési keményítő
margarin
ételfesték-paszta többféle színben

A 8 tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá vertem. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral. Hozzáadtam a mákot és a fahéjat. A fehérjékből egy keveset belekevertem, a többi habot lazán beleforgattam.
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral borítottam, az állítható tortakarikámat 23 cm-re állítottam. Beleöntöttem a masszát, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöttem.
A krémhez a pudingport simára kevertem a tejjel, hozzáadtam a cukrot, majd folytonos keverés mellett sűrűre főztem, kihűtöttem. A szobahőmérsékletű vajat habosra kevertem. A két, azonos hőmérsékletű krémet összekevertem. Bevontam vele a tortát. Egy éjszakát a hűtőben állni hagytam.
A pillecukrot egy margarinnal kikent üvegtálba tettem, 25 másodpercig mikróztam. Fakanállal kicsit átkevertem, majd újra 25 mp-re a mikróba tettem. Megint megkevertem, majd harmadszorra is mikróztam, addigra teljesen felolvadt a pillecukor. Közben a porcukrot a keményítővel összeszitáltam. A cukor kb. háromnegyed részét fakanállal belekevertem a megolvadt pillecukorba. A többi porcukrot sima felületre borítottam, ráöntöttem a cukormasszát. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Rugalmas, gyurmaszerű, jól kezelhető masszát kaptam. A porcukor mennyisége alkalmanként változik, nekem kicsit több kellett, mint a pillecukor súlya. Folpack fóliába csomagoltam, egy éjszakát hűtöttem. Ha a hűtőből kivett fondant túl kemény lenne, néhány másodperc mikrózás után meglágyul és újra gyúrható lesz. A fondantmasszát ételfesték pasztával színeztem. Először a virágokat és a leveleket készítettem el, egy napig száradtak. A világos masszát kb. 2 mm-re nyújtottam, bevontam vele a tortát. A tetejére tettem a virágokat.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések