Diótorta barokkosan

Nagy méretű diótorta főzött vaníliakrémmel, fondantmasszával díszítve. Elkészítését gyakorlottaknak ajánlom, olyanoknak, akik biztos kézzel kezelik a fondantmasszát, mert annyira nem egyszerű az összeállítása.

Hozzávalók:
A tortához:
6 tojás
30 dkg cukor
50 dkg liszt
2,3 dl tej
2,3 dl olaj
1 cs. sütőpor
20 dkg darált dió
A krémhez:
6 dl tej
6 púpozott ek. liszt
1 tojás sárgája
25 dkg margarin
22 dkg porcukor
1 cs. vaníliáscukor, vagy 1 tk. vaníliakivonat
A fondantmasszához:
45 dkg cukor
1,5 dl víz
3 ek. méz
24 gramm zselatin
csipet só
A fondant gyúrásához:
porcukor
olaj
keményítő
A torta alapjához a tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral. Hozzáadtam a tejet, az olajat, a darált diót, és a sütőporral elkevert lisztet. Lazán beleforgattam a csipet sóval kemény habbá vert fehérjéket. 28 cm-re állított tortagyűrűben 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütöttem a tortát. Kihűtöttem, vízszintesen félbevágtam. Egy cikket kivágtam belőle. Papírból kivágtam egy szív formát, annak mentén a tortacikkből is vágtam két szív-alakot. Mivel vízszintesen már el volt vágva, így két szívet kaptam.
A krémhez összekevertem a hozzávalókat a margarin kivételével, és lassú tűzön, habverővel kevergetve sűrűre főztem, majd kihűtöttem. A szobahőmérsékletű margarint habosra kevertem, a két krémet összevegyítve szép sima krémet kaptam. Megtöltöttem, és bevontam a krémmel a tortát is és külön-külön a szíveket is. Egy éjszakát hűtöttem mindegyiket.
Elkésztettem házilag a pillecukrot. Egy magasabb edényben összekevertem a zselatint 9 evőkanál vízzel. 45 dkg cukrot, 1,5 dl vizet, 3 ek. mézet , csipet sót feltettem főni, a szirupot kb. a felére beforraltam. Lassan csorgattam a zselatinra, közben habverővel habosítottam. Az egész masszát habverővel addig vertem, amíg nagyon sűrű, ragacsos fehér masszát kaptam. Egy műanyag dobozt folpack fóliával kibéleltem, kiolajoztam, belesimítottam a masszát. 2-3 óra dermedés után a pillecukrot ollóval kockákra vágtam, és összegyúrtam a keményítővel összeszitált porcukorral. A végén belegyúrtam az olajat is. Sajnos nem mértem meg a porcukor és a keményítő súlyát, amit felvett a pillecukor (már érzésre csinálom), de a pontos mennyiség és az eredeti recept itt megtalálható.
A házi készítésű pillecukorból készített fondantmasszával kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy frissen remekül lehet vele dolgozni, de gyorsan kell, mert hamar kiszárad, még folpack fóliában is. Ha már kiszáradt, olaj hozzáadásával és erős gyúrással újra rugalmassá lehet tenni. Rózsaszín ételfesték-pasztával kaptam a rózsaszín árnyalatot, de száradás után néhány órával a rózsaszín fondant kifehéredett, a torta barna fehér színkombinációba ment át. A barna árnyalatot kakaópor belegyúrásával értem el. Ez kicsit rontja a massza állagát, de azért még éppen lehet vele dolgozni.
A fehér masszával bevontam a tortát, a rózsaszín és barna masszákat használtam a szívek bevonására.
A szíveket a torta tetejére tettem.
Csokiöntő sablont olajjal kikentem, belenyomkodtam kisebb darabokat a fondantból, kiemeltem őket, és még lágy állapotában a tortára tettem a "barokk" díszeket. Virágdrót végére megformáztam a virágokat és a leveleket, a drótokat a tortába szúrva eligazgattam a virágokat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések