Ecetes hal

Különleges ízvilágú, pikáns halételt hoztam ezúttal. Sokak számára ismeretlen lehet ez az étel, a dunántúli, vízparti településeken azonban kedvelt fogás. Eredetileg dunai halból készítik, de tonhalból, vagy más tengeri halból készítve is finom.

Hozzávalók:
kb. 2 kg tisztított hal, ez esetben ponty 
A panírozáshoz: 
liszt 
tojás 
zsemlemorzsa 
A sütéshez: 
olaj 
A páchoz: 
kb. 2 l víz 
1 dl 10 %-os ecet 
4 közepes fej vöröshagyma 
20 szem egész bors 
20 szem koriander 
2-3 babérlevél 
1 kávéskanál mustármag 
só, cukor

A megtisztított halszeleteket megmossuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk. A szokásos módon, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk, majd bő forró olajban kirántjuk.
A megtisztított hagymákat vékony karikákra vágjuk. 
Egy mélyebb tálban elrendezünk néhány rántott halszeletet, befedjük egy sor hagymakarikával. A hagymára megint halszeleteket teszünk, majd ismét hagymát. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.
Elkészítjük a pácot. 
A vizet feltesszük forrni. Beleöntjük az ecetet, beleszórjuk a fűszereket, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. Összeforraljuk, majd forrón a hagymás halra öntjük. Lefedjük, és hűtőben 2-3 napig állni hagyjuk, amíg a halszeletek át nem veszik a pikáns pác ízét.

5 megjegyzés:

  1. Juj ezt nagyon szeretem, még nagypapám készítette ilyet utoljára

    VálaszTörlés
  2. Hűűű!!!
    Nagyon jóó, Én megcsinálom,ha arról van szó de nem eszek halat,de Peti biztos imádná:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom! Aki pedig nem szereti a halat csalhat is! :-) Ha csillagtököt (patisszont) megpucolod, 1-1,5 cm es szeletekre vágod, bepanírozod, s leöntöd a fenti páclével, garantáltan szálkamentes "ecetes halat" kapsz! :-)

    VálaszTörlés
  4. Rántott gombából is nagyon finom!

    VálaszTörlés
  5. Rántott gombából is nagyon finom!

    VálaszTörlés