Csokoládés-grízes kalács


Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
8 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 tojássárgája
1 dl tejszín
5 dkg vaj
reszelt citromhéj ízlés szerint
csipet só
A töltelékhez:
0,5 l tej
8 dkg búzadara
5 dkg cukor
7 dkg étcsokoládé
rum ízlés szerint
csipet só
A kenéshez:
1 tojássárgája

Először a tölteléket készítjük el. A tejből és a búzadarából sűrű tejbedarát főzünk. Amíg még forró, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, a rumot és a sót. Kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. Amíg hűl, bedagasztjuk a tésztát. 
A tejet egy teáskanál cukorral, a tejszínnel és a vajjal összelangyosítjuk. Felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a tojássárgát, a maradék cukrot, a vaníliakivonatot, és a reszelt citromhéjat. A tésztát alaposan kidolgozzuk, lefedve a duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkalapra borítjuk, lazán átgyúrjuk. A tésztát 6-7 mm vastagra kinyújtjuk, nagy téglalapot kapunk. A téglalapot hosszában négy egyforma csíkra vágjuk. Mindegyik csík közepére teszünk az időközben megszilárdult töltelékből. 
A tésztacsíkok szélét összefogva rudakat készítünk, az illesztések alulra kerüljenek.
A tésztarudak végét szorosan összefogjuk, elkészítjük a négyes fonást a képen látható módon. Mindig a két szélső rudat tesszük középre, egymással keresztezve. A fonat két végét a tészta alá hajtjuk.
A fonatot sütőpapírral borított tepsire áttesszük. Nagyjából fél órát kelesztjük, a tetejét tojássárgájával lekenjük.
180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, 15 perc sülés után a tetejét alufóliával lazán letakarjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések