Dobostorta


Hozzávalók:
A tésztához:
7 nagyobb, vagy 8 kisebb tojás
14 dkg cukor
14 dkg liszt
4 dkg vaj
csipet só
A krémhez:
4 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor/1 teáskanál vaníliakivonat
25 dkg margarin
20 dkg étcsokoládé
A mázhoz:
15 dkg kristálycukor
pár csepp citromlé

Sütőpapírra 24 cm átmérőjű köröket rajzolunk (összesen 6 darabot), ezt egy tortaforma körberajzolásával tehetjük meg.
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral és az olvasztott vajjal habosra keverjük. A fehérjéket a sóval kemény habbá verjük. A lisztet hozzáadjuk a tojássárgás masszához, majd a tojáshabot kanalanként lazán hozzákeverjük. Vigyázzunk, a habot ne törjük össze!
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kanállal mindegyik sütőpapírra rákenjük, egy kicsit haladjunk túl a körvonalon. Egyenként megsütjük a vékony piskótalapokat. A kész lapokból egyforma méretű, kb. 23 cm átmérőjű köröket vágunk. Ezt vagy állítható tortagyűrű segítségével tehetjük meg, vagy egy ekkora méretű papírkorong mellett vágjuk a tésztát.
Elkészítjük a krémet. A tojásokat a cukorral és a vaníliával gőz fölött, folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd kihűtjük. A csokoládét 5 dkg margarinnal gőz felett felolvasztjuk, a margarint habosra keverjük. A háromféle masszát kanalanként összevegyítjük, szép simára keverjük. Öt tortalapot megtöltünk a krémmel, kívülről is bevonjuk a tortát. Nagyméretű csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk a megmaradt krémet, és 16 krémrózsát nyomunk a torta tetejére.
A karamellhez a cukrot felolvasztjuk, folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, majd az egyik tortalapra gyorsan rákenjük. Még a máz megszilárdulása előtt késsel bejelöljük a szeletek helyét.
Felszeleteljük a mázzal lekent  tortalapot, és a karamellás körcikkeket rárakosgatjuk a torta tetejére. A közepére még egy krémrózsát nyomunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések