Almás szelet nyírfacukorral

Ezt a sütit már korábban is elkészítettem itt. Most azonban kicsit más módon készült, ugyanis nem cukrot használtam az elkészítéséhez, hanem nyírfacukrot. 

A nyírfacukornak számos előnye van a hagyományosan használt cukorral szemben, mivel a fogyasztása nem vált ki inzulinválaszt, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Továbbá a gombáknak sem biztosít táptalajt, ezért a candida diéta során is ajánlható. Energia- és szénhidráttartalma lényegesen kevesebb a cukornál, így fogyókúra esetén is használható. Bővebb információ a xilitről itt található: http://www.xilit.e-tar.hu/

A nyírfacukorral készült fahéjas-almás szelet csak nagyon kevéssé tér el a hagyományos cukros változattól, állagra ugyanolyan. Kisebb adagot készítettem próbaképpen, csak ezért lett alacsonyabb a korábbi változat tésztájánál. Ízében valamelyest éreztem változást, de ez egyáltalán nem volt kellemetlen. A nyírfacukor nagyon kedvező élettani hatásait figyelembe véve igazán megéri a változtatást, és kipróbálni az új ízt, az új összetételt.
Hozzávalók:
25 dkg nyírfacukor
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
30 dkg reszelt alma
1 kávéskanál fahéj
kakaópor ízlés szerint
A tetejére:
10 dkg nyírfacukor
2 dkg vaj
1 ek. kakaó
2 ek. víz

A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojást habosra keverjük a nyírfacukorral és az olvasztott vajjal. Hozzákeverjük a fahéjat és a kakaót, majd felváltva a sütőporos lisztet és a reszelt almát. Sütőpapírral borított tepsiben, 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Amíg sül, porrá őröljük a nyírfacukrot, hozzákeverjük a vajat, a kakaót és a vizet, és a mázat a még forró tésztára kenjük. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések