Karácsonyi mézeskalács

 

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tk. szódabikarbóna
fél zacskó mézeskalács fűszerkeverék
12,5 dkg méz
12,5 dkg vaj
3 tojás
20 dkg porcukor
2 ek. citromlé

A mézet a vajjal összeolvasztjuk, a lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a mézesfűszert. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a citromlevet is. Összegyúrjuk a tésztát. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük (lehet többet is). A hűtőből kivéve a tésztát átgyúrjuk, lisztezett nyújtólapon 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Sütőpapírral borított tepsin kb. 8 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl a tésztát! Amikor pirulni kezd a széle, már jó.

Ha van kedvünk, színes mázat tehetünk a mézesekre.

Hozzávalók:
1 evőkanál zselatin
3 evőkanál meleg víz
ételfesték

Egy tálkában összekeverjük a hozzávalókat. Nagyon hamar megköt, de ne ijedjünk meg, mikróban 10-15 másodperc alatt újra folyóssá tehetjük. A mázat ecsettel rákenjük a mézesekre. Várjuk meg, míg teljesen megszárad a máz, ha újra átkenjük, még szebb, még csillogóbb felületet kapunk. Félig megszáradt mázra ne kenjünk új réteget, meggyűrődik a felület, nem lesz szép.

A teljesen megszáradt máz fényes és kemény lesz, szépen lehet rá írókázni.

Hozzávalók az írókához:
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor
2 csapott ek. étkezési keményítő
1 tk. ecet vagy citromlé

A porcukrot kávédarálón finom porrá daráljuk, vagy átszitáljuk. A tojásfehérjéhez adjuk a keményítőt, az ecetet/citromlevet és a porcukor kis részét. Habverővel elkezdjük keverni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot (valószínűleg nem kell az összes). Kemény habbá verjük a masszát, hófehér, nagyon sűrű állagúnak kell lennie. Nejlonzacskóba sarkába kanalazzuk, a zacskó szárát összecsomózzuk. A sarkára pici lyukat vágunk. Feldíszítjük a mézeseket.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések