Rózsafánk

Nagy klasszikus a farsangi szezonra... Finom, mutatós sütemény, az elkészítése nem nehéz, kezdőknek is ajánlom.

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
4 tojás
15 dkg porcukor
2 dl tejföl
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja és leve
rum ízlés szerint
csipet só
A sütéshez:
olaj
A tetejére:
lekvár
porcukor
fahéj

A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliakivonattal és a tejföllel. Hozzáadjuk a rumot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és a levét is. Az egészet sima, viszonylag kemény tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, lisztet adhatunk még hozzá.
A tésztát - lisztezett nyújtólapon - nagyjából 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Virág, illetve csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk, a formák szélét kicsit bevagdossuk. Hármat-hármat egymásra teszünk, a közepüket szorosan összenyomjuk.
Forró olajban aranysárgára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük róluk a felesleges zsiradékot. Tálalás előtt mindegyik kis fánk közepébe lekvárt kanalazunk, meghintjük fahéjas porcukorral.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések