Citromos-kakaós torta szülinapra


Hozzávalók:

A piskótához:
35 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
4 tojás
25 dkg cukor
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
csipet só
A krémhez:
30 dkg porcukor
4 tojás
1 dl tej
3 evőkanál finomliszt
1 evőkanál vaníliakivonat
1 citrom leve és reszelt héja
1 evőkanál kakaó rum ízlés szerint
25 dkg vaj
3,5 dl habtejszín
A citromos krémrétegek közé:
4 dkg étcsokoládé
A bevonáshoz:
40 dkg fehér fondantmassza
15 dkg kék fondantmassza
A számhoz és a betűhöz:
2 dkg étcsokoládé

Először a krémet készítettem el. Habverővel összekevertem a hozzávalókat, a tejszín, a kakaó és a rum kivételével. Lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett besűrítettem, majd kihűtöttem. A tejszínt kemény habbá vertem, a krémbe forgattam. A krém egynegyed részébe belekevertem a kakaót és a rumot.
A piskótához a lisztben elkevertem a sütőport. A tojások fehérjét 5 dkg porcukorral és a sóval kemény habbá vertem. A tojások sárgáját 20 dkg cukorral, az olajjal és a tejjel habosra kevertem. Hozzáadtam a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgattam a habot is. 24 cm átmérőjű tortagyűrű aljába sütőpapírt vágtam, a piskótát 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
A kihűlt piskótát 3 lapba vágtam. Az első lapra kentem a citromos krém egyharmadát. Mikróban felolvasztottam a 4 dkg csokoládét, vékonyan elkentem a krémrétegen. Hűtőbe tettem, amíg a csokoládé meg nem dermedt. Ezután rákentem a citromos krém második harmadát. Ráfektettem a középső tortalapot, amit megkentem a kakaós krémmel. Rátettem a harmadik tortalapot. A maradék citromos krémmel kívülről bevontam a tortát. Egy éjszakán át a hűtőben pihent.
Pillecukorból készítettem fondantmasszát (leírása itt), amelyet mikróban langyosra melegítettem, alaposan átgyúrtam. A fehér fondantmasszával bevontam a tortát, a kékkel masnit formázva díszítettem. A masni nem áll meg magától ilyen szépen, száradásig kis papírgalacsinokkal támasztottam meg a szalagot. 
Az M betűt és a számokat fehér lapra rajzoltam, a lapot átlátszó irattartó fóliába csúsztattam. A csokoládét mikróban felolvasztottam, nejlonzacskó sarkába kanalaztam. A zacskót összefogtam, a sarkára pici lyukat vágtam. Megrajzoltam a számok/betű körvonalait, majd kitöltöttem a belsejüket is a csokoládéval. Hagytam teljesen megdermedni. A csokoládészámokat óvatosan leválasztottam a fóliáról, díszítésként a torta tetejére tettem őket.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések