Bejgli


A tésztája egyszerű bejglitészta, különlegessége, hogy alma is kerül a beigli töltelékébe.
Eredeti recept itt: 
Hozzávalók (6 rúdhoz):
A tésztához:
90 dkg liszt
20 dkg vaj
18 dkg zsír
2 kisebb tojás
10 dkg porcukor
1 zacskó szárított élesztő
1-2 ek. tejföl
kevés víz
csipet só
A töltelékekhez:
30-30 dkg darált dió, ill. mák
porcukor
reszelt citromhéj
vaníliáscukor
fahéj
minden rúdhoz 1 kisebb alma
A kenéshez:
1 tojás
A lisztben elkevertem a sót, a porcukrot és a szárított élesztőt. Hozzáadtam a zsiradékot, a tojást és a tejfölt, majd dagasztógéppel összedolgoztattam. Annyi langyos vizet adtam hozzá, hogy közepesen kemény, rugalmas tésztát kapjak. Amíg dolgozott a gép, előkészítettem a töltelékeket. A mákhoz porcukrot és vaníliáscukrot kevertem, adtam hozzá kevés fahéjat és reszelt citromhéjat. Ugyanígy jártam el a dióval is, az almákat meghámoztam.
A tésztát 6 egyenlő részre osztottam. Nem pihentettem egyáltalán, nem volt rá időm. Kinyújtottam a tésztát, egyenletesen megszórtam a mákos-cukros keverékkel, csak úgy szárazon. Ráreszeltem egy almát, jól elosztottam a tetején. A tészta oldalát behajtottam, feltekertem. Ugyanígy készítettem még két mákos rudat, és három dióst. A rudakat lekentem először tojássárgával, majd kb. negyed óra múlva fehérjével is. Fogpiszkálóval megszurkáltam, majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések