Vaníliás vétek

Enyhén szólva is túllőttem a célon ezzel a desszerttel ... Minden szuper lenne, ha ...

Vagy málna nem lenne benne, vagy mogyoró. A kettő együtt - legalább is számomra - nem illik össze. Soha többet nem párosítom a kettőt. Hát, mindig tanul az ember ... 

Azért elfogyott !! :-))


A desszert Sütis néne francia krémesének krémje kicsit hígabbra főzve, és csokival, mogyoróval és gyümölccsel rétegezve.

Hozzávalók:
4 tojás (~130 Ft)
25 dkg cukor ( 50 Ft)
1 liter tej (~ 200 Ft)
9 dkg liszt (az eredeti 13 dkg helyett)
2 cs. vaníliás cukor (~ 60 Ft)
csipet só
6 dkg étcsoki (~ 80 Ft)
ízlés szerint mogyoró, dió vagy mandula
a tetejére gyümölcs

egyebekre: + 180 Ft

Összesen: 700 Ft/10 adag desszert

Elkészítés: kb. 20 perc

Felforralom az egyik vaníliával ízesített tejet 1 dl kivételével. A tojások sárgáját kikeverem a cukor felével, a másik vaníliás cukorral, a liszttel és az 1 dl tejjel. A tojásfehérjékből és a cukor másik feléből a csipet sóval kemény habot verek. A forró tejből öntök egy kicsit a tojássárgás keverékbe, elkeverem. Erre azért van szükség, mert így nem fog összefutni később a tojássárgája. A tojásos keveréket visszaöntöm a lábasba, sűrűre főzöm. A kemény tojáshabot is belekeverem, még azzal is főzöm néhány percig. Közben gőz fölött felolvasztom a csokit.
A még meleg krémet tálkákba rétegezem: egy réteg krém, csigavonalban rácsorgatom a csokit, megszórom mogyoróval, megint krém, megint csoki ... A tetejére gyümölcsöt teszek, ill. a változatosság kedvéért csokit és mogyorót. Ha kihűlt a krém, a csoki megszilárdul benne, és ripeg-ropog a mogyoróval együtt. Barackkal tökéletes lett volna. :-)

3 megjegyzés:

  1. Akar uti egymast, akar nem, en azert megkostolnam :) A kep alapjan nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztán néz ki.
    Én szeretem a mogyorót és a málnát is, de tényleg érdekes lehetett így együtt:DDD
    Viszont ezt én is ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés