Rizsfelfújt

Nem mindig jutok el odáig, hogy befejezzem a rizsfelfújtat. Jártam már úgy, hogy a tejberizsem elkezdett fogyni ... De most megmentettem az egész fazékkal, így elkészült a család egyik kedvenc desszertje Horváth Ilona receptje alapján.

Hozzávalók:

1 l tej

24 dkg rizs

20 dkg cukor

4 tojás

2 cs. vaníliás cukor

5 dkg vaj

1 ek. liszt

1 citrom reszelt héja

csipet só

Az összköltség: kb. 700 Ft

A tejet, a megmosott rizst, 2 dl vizet, az egyik vaníliáscukrot és a cukor felét felteszem főni. Ez a folyadékmennyiség elég ahhoz, hogy majdnem teljesen megfőjön a rizs. Ez éppen elég, úgyis sülni fog még. Ha elfőtte a levét, beledobom a vajat, majd elkeverem a meleg masszában. A 4 tojás sárgáját kikeverem a cukor másik felével, a másik vaníliáscukorral, a reszelt citromhéjjal és a liszttel. A tojások fehérjéből a csipet sóval kemény habot verek. Mikor langyosra hűlt a tejberizs, hozzákeverem a tojásos keveréket, majd óvatosan beleforgatom a habot. Vajjal kikent tepsibe beleöntöm a masszát.

180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sül meg, a tetejét közben le kell takarni.

Csak kihűlt állapotában lehet szépen szeletelni, lekvárral, vagy magában szoktam tálalni.



2 megjegyzés:

  1. Hihi,
    nálam sem jut el az egész mennyiség a sütésig:))
    Finom a tejberizs is!!

    VálaszTörlés
  2. Duplán készítem én is,s egyik felébe mazsolát(az uram kedvéért),a másik felébe aszalt barackot(a fiam kedvéért )rakok. Sajnos nekem mindkettő fele ízlik.

    VálaszTörlés