Képviselőfánk

Ehhez a sütihez égetett tésztát készítünk az alábbi módon:
2 dl vizet csipet sóval és 10 dkg vajjal felforralunk. Hozzáöntünk 20 dkg lisztet, és addig keverjük, míg a massza teljesen összeáll. Akkor lehúzzuk a tűzről és egyenként hozzákeverünk 5 egész tojást. Mindegyik tojással külön-külön alaposan elkeverjük a tésztát. Nyomózsákba töltjük és 4-5 cm-es halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Az első 15 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját! A fánkoknak ropogósra kell sülniük, ellenkező esetben rövid idő alatt megpuhulnak és nem lehet jól tölteni őket. Ebből a tésztamennyiségből 18 db kicsi fánk lett.
A krémhez 4 dl tejet csipet sóval és fél cs. vaníliáscukorral felteszünk főni. Közben 2 tojás sárgáját 12 dkg cukorral, a vaníliáscukor másik felével, 5 dkg liszttel és 1 dl tejjel kikeverünk. A forró tej felét beleöntjük, elkeverjük, majd a tojásos masszát a tejeslábasba visszaöntve a krémet sűrűre főzzük. Közben a 2 tojás fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. A habot beleforgatjuk a besűrűsödött tojásos krémbe, és még néhány percig főzzük.
A fánkok tetejét éles késsel levágjuk. A belsejük többnyire üreges lesz, amelyiknek nem, annak a belsejéből kézzel kicsípjük a tésztát. A kihűlt krémet nyomózsák segítségével a fánkokba töltjük. A tojásos krémre 2 dl tejszínből kevés cukorral felvert habot teszünk. A fánkokra visszatesszük a kalapjukat.

A süteményt el lehet készíteni habzsák nélkül is. Akkor a tésztából nedves kézzel golyókat formázunk, megsütjük. A belsejükbe kanállal kanalazzuk először a vaníliás krémet, majd a tejszínhabot.

Én a tészta formázásához jó minőségű habzsákot használtam, a krémhez és a tejszínhabhoz elég volt egy erősebb nejlonzacskó, aminek a levágott végébe kinyomócsövet illesztettem.

14 megjegyzés:

  1. Gyönyörűségesek! Én is készítek ritkán, de csak kanállal szaggatom ki, így sokkal szebbek!

    VálaszTörlés
  2. Yasmine,
    ez profi!! Gratulálok!!!

    VálaszTörlés
  3. Mesések!!! :) Büszke lehetsz magadra!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm! Megint úgy jártam, hogy dupla adagot kellett volna csinálnom!! :-)
    Nálunk mindig ez van :-)))

    VálaszTörlés
  5. Szia:)Szép napot, nekem a képviselőhánk az egyik kedvenc....puszi

    VálaszTörlés
  6. Hú,már mióta akarok ilyet készíteni,de még nem mertem belevágni.Talán majd most...
    S nem is kell receptet írnom, csak Rád hivatkoznom,mint mostanában többször:-)))))
    Majd elfelejtettem:Gyönyörűűűűűűűűűű!

    VálaszTörlés
  7. Réka, neked is puszi! :-)
    Andi, egy baj van vele: nagyétkű férfiembernek a fél fogára sem elég! :-DDD
    Egy fánk - egy falat, egy fánk - egy falat. :-DDD

    VálaszTörlés
  8. Nahát Yasmine,csak nincs ekkora szájuk!:-DDD

    VálaszTörlés
  9. Ezek pici fánkok Andi, csalóka a fotó. :-)
    Gondolj bele, 20 dkg lisztből 18 db lett. Nem akartam nagyobbat, mert a krém elég tartalmas, gondoltam kipróbálom, hogy mennyit bír a tészta. De nem volt időm tesztelni, eltűnt pillanatok alatt.
    Nagyon kicsik voltak! De annál finomabbak. :-))

    VálaszTörlés
  10. Akkor tényleg jó a fgéped,biztos nagyítós:-))
    De ha először készíteném,én is ennyivel kezdeném...Aztán másnap megint...:-))

    VálaszTörlés
  11. Nem, nem profi gép, egy kis Kodak 4 Mpixeles. De meg vagyok vele elégedve, annak aki nem profi fotós, ez megfelel. És hát ugye van egy jóbarátom, Mr.Photoshop... :-DDD

    VálaszTörlés