Mákos-csíkos


Ez a recept Anyukám receptkártya-gyűjteményéből származik (Mester Kiadó). Egyszerűbb, mint amilyennek látszik, szaftos, finom sütemény.


Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt

25 dkg túró
1 tk. sütőpor a lisztben elkeverve
25 dkg vaj kis darabokban
csipet só


A tésztát összedolgozzuk, lisztezett deszkán egyszer, majd összehajtva másodszor is kinyújtjuk, négy rétegbe hajtjuk és lehűtjük. A folyamatot kétszer megismételjük.
Ha valakinek nincs kedve hajtogatni, sebaj, a sütemény akkor is finom lesz, csak kicsit tömöttebb lesz a tészta.

0,7 dl tejet 15 dkg darált mákkal és 11 dkg cukorral sűrűre főzünk, hozzáadunk 1 teáskanálnyi reszelt citromhéjat, lehűtjük.

A tésztát elfelezzük, az egyik feléből 30x60 cm-es lapot nyújtunk, hosszában kettévágjuk. Az egyik tésztacsíkot bekenjük a töltelékkel, a szélein üresen hagyunk 2-2 cm-t.

Befedjük a másik tésztacsíkkal, a széleit összenyomjuk, a felső tésztát sodrófával egyenletesen rásimítjuk a töltelékre.


A tésztát keresztben 3 cm-es csíkokra vágjuk, a tésztacsíkok közepét hosszában bevágjuk. A tésztacsík egyik végét áthúzzuk a nyíláson.


A tészta másik felét ugyanígy elkészítjük. A csíkokat sütőpapírral borított tepsire tesszük, tojássárgájával megkenjük, majd 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.


11 megjegyzés:

  1. hmmmm. szeretem a mákos sütiket, költözés után majd kipróbálom, nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  2. Már megint nem győzök álmélkodni, hogy miket tudsz! Nagyon jól néz ki! Egyből megakadt rajta a szemem! :)
    SZUPER!

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusan mutat! Nálunk is szeretnék a lányok, úgyhogy felkerült a listára.

    VálaszTörlés
  4. Azta! Ez nagyon tetszik nekem is, és nem csak azért mert mákos. Mindenképp kipróbálom. :)

    VálaszTörlés
  5. Óóó, mák is, csini is, tuti, hogy finom is. :) Már megint nagyot alkottál. :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta! Édesanyám pontosan így formázta a csörögefánkot.

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon guszta!!! Nem lágy a tészta? Lehet vele dolgozni könnyen?

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm! Régi receptünk volt ez, mostanában újra elővettem. Ezeket a "régieket" szeretem a legjobban. Örülök, hogy tetszik! :-))

    VálaszTörlés
  9. Andi, igen, nagyon jó kis tészta, de be kell hűteni egy kicsit, a sok vaj miatt. :-)

    VálaszTörlés
  10. Szia:) Most nem rég mentek el a keresztányomék tölunk rakokfel képet rola, ha van kedved nézd meg. ja és persze ha van időd.. Jó éjt:))

    VálaszTörlés
  11. Rendkívül mutatós, a mákot meg egyenesen imádom!!!

    VálaszTörlés