Szőlős torta
Az ötlet Christian Teubner Sütemények című válogatásából származik, ott Egrestorta néven szerepel. A receptet azonban úgy átalakítottam, hogy már alig hasonlít az eredetire.
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás sárgája
A töltelékhez:
70 dkg szőlő
1,25 dl víz
15 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
3 dkg darált mandula
A habmasszához:
3 tojásfehérje
15 dkg cukor
pici ecet
A hozzávalókból elkészítjük az omlós tésztát, majd hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük.
Addig elkészítjük a tölteléket. A vizet és a cukrot összeforraljuk, beletesszük a megmosott, kimagozott szőlőt, kb. 15 percig főzzük. A keményítőt kevés vízben feloldjuk, belekeverjük a szőlős masszába. Hamar besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről hozzákeverjük a mandulát.
Az omlós tésztát kinyújtjuk, lapos gyümölcstorta formába terítjük, kb. 3 cm-es peremet hagyunk neki.
Ráterítünk egy sütőpapírt, amire babot szórunk. Ezt az eljárást vaksütésnek hívják. 180 fokos sütőben 10 percig sütjük a tésztát.
Kivesszük a sütőből, a sütőpapírt a babbal együtt levesszük róla, rákenjük a szőlős tölteléket.
A tojásfehérjékből a cukorral és a pár csepp ecettel olyan kemény habot verünk, hogy késsel vágható legyen. Tetszés szerint berácsozzuk/feldíszítjük a tortát.
Visszatesszük a sütőbe, kb. 20 percig sütjük.
A tetejét félbevágott szőlőszemekkel díszítjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése