Rozsos kenyér

Még soha nem sütöttem rozslisztből kenyeret. Most sem teljesen rozskenyér készült, inkább kevertem a liszteket, így próbálgatva az ízt és az állagot. Finom lett, máskor is készül majd.

Hozzávalók:
30 dkg  BL80 liszt
10 dkg tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál búzakorpa
3 teáskanál tengeri só
kb. 3,5-4 dl víz
3 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 evőkanál olívaolaj

A liszteket összekevertem a búzakorpával és a sóval, beletettem az olajat is. A vizet meglangyosítottam, beletettem a cukrot, felfuttattam benne az élesztőt. Összedolgoztam a tésztát. Letakarva 20 percig pihentettem, majd újra alaposan átgyúrtam. Letakarva a duplájára kelesztettem. Megformáztam a kenyeret úgy, hogy a tésztából sodort kis rudakat keresztben ráfektettem a tetejére. A tepsiben addig kelesztettem, amíg a sütő 190 fokra bemelegedett. A kenyeret kb. 50 percig sütöttem, 20 perc után letakartam a tetejét. A rudak körben finom ropogósra sültek a tetején.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, jó ötlet ezek a csíkok a tetején!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett.
    De mennyi élesztő van benne?

    VálaszTörlés
  3. Jogos, máris javítom, bocsánat!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűséges és ötletes kialakítás

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép lett a kenyered, mint mindig. Már nagyon régen ettem rozsos kenyeret, de most úgy megkívántam. Hozom a kacsazsírt, cserébe egy szeletke kenyeret kérhetek???:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Mindenkinek!
    Gizi, jó ötlet! Megkötöttük az üzletet! :)))

    VálaszTörlés
  7. Már megint egy mutatós megoldás!
    Az első kép után azt hittem, a bevágásoktól nyílt szét ennyire. Kicsit furcsálltam is.

    VálaszTörlés