Szalagos fánk
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
kb. 3,5 dl tej
3 dkg élesztő
8 dkg porcukor
2 tojássárgája
5 dkg vaj
rum ízlés szerint
csipet só
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
porcukor és/vagy baracklekvár
50 dkg finomliszt
kb. 3,5 dl tej
3 dkg élesztő
8 dkg porcukor
2 tojássárgája
5 dkg vaj
rum ízlés szerint
csipet só
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
porcukor és/vagy baracklekvár
A tejet és a vajat összelangyosítjuk, 1 teáskanál cukorral elkeverjük, felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót. A porcukrot habosra keverjük a tojássárgákkal, beletesszük a rumot is. Összedolgozzuk a tésztát, alaposan kidagasztjuk. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. Lefedve a duplájára kelesztjük. Lisztezett nyújtólapon 1-1,5 cm vékonyra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat konyharuhával letakarjuk, fél órán keresztül kelni hagyjuk.
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A fánkokat a megkelt felükkel lefelé tesszük a forró olajba. Ne tegyünk túl sokat egyszerre, nőni fognak! A serpenyőt lefedjük, így sütjük a fánkokat 1-2 percig. Szűrőkanállal megfordítjuk, majd fedő nélkül sütjük őket további 1-2 percig. A fánkokat kiemeljük az olajból, papírtörlőre tesszük, ami felszívja a felesleges olajat.
Porcukorral meghintve, sárgabaracklekvárral kínáljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése