Lajcsi szelet

Ezeréves recept még a gyerekkoromból. Sok helyen kering a neten, én most a sajátunkat írom le.

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
20 dkg cukor
2 tojás
2 evőkanál méz
2 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
A krémhez:
1 liter tej
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
1 csomag főzős puncs pudingpor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
rum ízlés szerint
A tetejére:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál olaj
A lisztben elkevertem a szódabikarbónát és a kakaót. A többi hozzávalót hozzáadva tésztát gyúrtam, amelyet 3 részre osztottam. Sütőpapírral borított sütőlapon egyenként megsütöttem a lapokat. 
A főzött krémekkel mindig az a problémám, hogy ha külön keverem ki a vajat a porcukorral, és úgy adom a főzött krémhez, a vaj minden esetben kicsapódik, grízes lesz. Egy darabig próbálkoztam, de aztán meguntam a dolgot. Ezért most egy új módszert próbáltam ki. Az egyik lábosba tettem a vaníliás pudingport, fél liter tejet, a vaníliakivonatot, és hozzátettem a vaj és a porcukor felét is. Habverővel folyamatosan kevergetve, lassú tűzön főzni kezdtem a krémet. Mire a vaj felolvadt, a krém éppen besűrűsödött. Egy másik lábosban ugyanígy tettem a puncsos krémmel, ebbe beletettem még a rumot is. A krémeket kihűtöttem, majd kézimixerrel felhabosítottam mindegyiket. Tökéletes, lágy, selymes és sima krémeket kaptam, mindenféle gríz nélkül. Mostantól mindig így készítem majd. :)
Megtöltöttem a lapokat, a tetejét csokimázzal vontam be. (Mikróban felolvasztottam a darabokra tördelt csokit, hozzáadtam az olajat.)
A sütemény másnap szeletelhető.


6 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem, de nagyon csodásan néz ki, el is mentem

    VálaszTörlés
  2. Anyosom szokta sütni, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  3. Ezt tuti, hogy Nekem is ki kell próbálnom :)

    VálaszTörlés
  4. Szia :) néz át hozzám ha van egy kis időd van ott neked valami :) puszi

    VálaszTörlés
  5. Ha jól kihűtöd a pudingot, és úgy kevered össze a vajas krémmel, akkor nem lesz csomós. Előtte a pudingot botmixerrel át kell keverni.

    VálaszTörlés