Pozsonyi kocka-szerűség :)

Már nagyon régóta szemeztem ezzel az édességgel, de nem volt hozzá receptem. Nézelődtem a neten, de igazából egyik recept sem tetszett. Az egyikben a mák mennyiségét sokalltam a tésztához képest, a másikban éppen fordítva. Aztán sokéves konyhai tapasztalataimat és ösztöneimet bevetve alkottam egy saját verziót. Meglepően finom lett. Kellőképpen szaftos és pikáns, teljesen eltaláltam a mennyiségeket. Szép kiadós adag lett belőle.

Hozzávalók:
50 dkg kockatészta
4 tojás
30 dkg porcukor
1 cs. vaníliáscukor
20 dkg vaj
4 dl tejföl
fél citrom reszelt héja

15 dkg darált mák
4 evőkanál baracklekvár
A tepsi kikenéséhez:
vaj és zsemlemorzsa

A száraztésztát bő, sós vízben feltettem főni. A tojások sárgáját összekevertem a porcukorral, a vaníliáscukorral, a reszelt citromhéjjal, az olvasztott vajjal és a tejföllel. A tojásfehérjéket (csipet sóval) kemény habbá vertem. A megfőtt, még forró tésztát belekevertem a tojássárgás masszába, a tojáshabot lazán hozzákevertem.
Tűzálló tálat vajjal kikentem, zsemlemorzsával megszórtam. Első rétegként a tojásos-tésztás massza egynegyedét terítettem a tepsibe. Vastagon megszórtam mákkal, majd csepegtettem rá a baracklekvárból. Csak nagyon kevés lekvárt tettem rá, nekem nem kívánkozott sok lekvár a vaníliás-citromos keverékhez. Tovább rétegeztem az összetevőket, a tetejére tésztás keverék került.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje itt-ott barnás színt nem kapott.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett!! Még nem csináltam, de most kedvet kaptam hozzá.:)

    VálaszTörlés
  2. ezen a "szerűség"-en nagyon nevetek

    VálaszTörlés
  3. Biztos finom lehet, és is hamarosan kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. Gizi, jó szívvel ajánlom, nekünk nagyon bejött :)
    Katalin :)))
    Angéla, jól sikerült, remélem, Nektek is ízleni fog :)

    VálaszTörlés