Bejgli

Kb. 25 éves konyhai pályafutásom első! olyan bejglisütése történt karácsony előtt, amikor is egyetlen rúd sem repedt ki. Íme:
Alig akartam hinni a szememnek, amikor megláttam, mivel ilyen még nem történt velem :)
Meg is osztom gyorsan a készítés módját, hátha másnak is sikere lesz vele.
A tésztája egyszerű bejglitészta, viszont nem az általam hagyományosnak vélt töltelékkel dolgoztam, hanem elkészítésének menetét Alíztól vettem, innen. Számomra ez különleges, hogy almát tesznek a beigli töltelékébe, mi soha nem így készítettük. Most úgy gondoltam kipróbálom, és nem csalódtam benne. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy ezért maradtak egyben a rudak, vagy sem, ez majd a következő sütésnél derül csak ki.

Hozzávalók (6 rúdhoz):
A tésztához:
90 dkg liszt
20 dkg vaj
18 dkg zsír
2 kisebb tojás
10 dkg porcukor
1 zacskó szárított élesztő
1-2 ek. tejföl
kevés víz
csipet só
A töltelékekhez:
30-30 dkg darált dió, ill. mák
porcukor
reszelt citromhéj
vaníliáscukor
fahéj
minden rúdhoz 1 kisebb alma
A kenéshez:
1 tojás
A lisztben elkevertem a sót, a porcukrot és a szárított élesztőt. Hozzáadtam a zsiradékot, a tojást és a tejfölt, majd dagasztógéppel összedolgoztattam. Annyi langyos vizet adtam hozzá, hogy közepesen kemény, rugalmas tésztát kapjak. Amíg dolgozott a gép, előkészítettem a töltelékeket. A mákhoz porcukrot és vaníliáscukrot kevertem, adtam hozzá kevés fahéjat és reszelt citromhéjat. Ugyanígy jártam el a dióval is, az almákat meghámoztam.
A tésztát 6 egyenlő részre osztottam. Nem pihentettem egyáltalán, nem volt rá időm. Kinyújtottam a tésztát, egyenletesen megszórtam a mákos-cukros keverékkel, csak úgy szárazon. Ráreszeltem egy almát, jól elosztottam a tetején. A tészta oldalát behajtottam, feltekertem. Ugyanígy készítettem még két mákos rudat, és három dióst. A rudakat lekentem először tojássárgával, majd kb. negyed óra múlva fehérjével is. Fogpiszkálóval megszurkáltam, majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Az almától csodálatosan finom szaftos lett a töltelék úgy, hogy nem nyomta szét a tésztát. Alíznak köszönöm szépen a sok infót és a remek ötletet. :)



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek.Én is néhány hete beszélgettem egy idősebb nénivel a karácsonyi sütögetésekről,és tőle hallottam először hogy almát tesz a töltelékbe.Én mindig forró tejet öntöttem rá,mert így tanultam.

    VálaszTörlés
  2. Anyucika, köszi :)
    Én is mindig tejjel csináltam, úgy tanultam még régen. De most már ez a módszer is bekerült a kedvencek közé :)

    VálaszTörlés