Fehér kenyér

Mikor kicsit több időm van, azonnal visszatér a család a házi pékárura. Az egyszerű fehér kenyerünket mutatom most meg, amire különösen büszke vagyok, mert ilyen gyönyörű cserepeket korábban még sosem sikerült rávarázsolnom egyik kenyeremre sem.

Előző nap elkészítettem a kovászt:
10 dkg lisztet elkevertem 1 ek. olajjal, fél kávéskanál sóval, 1,5 dkg élesztővel és annyi langyos vízzel, hogy sűrű, galuskaszerű tésztát kapjak. Konyharuhával letakartam, estig szobahőmérsékleten tartottam, éjszakára betettem a hűtőbe.
Másnap bedagasztottam a kenyeret.
50 dkg finomlisztben elkevertem 3 kávéskanál sót, 1 kávéskanál cukrot, beletettem 1 evőkanál ecetet, 2 dkg élesztőt, az előző napi kovászt. Elindítottam a dagasztógépet, és a langyos vizet lassan adagoltam hozzá. Kb. 2,5-3 dl volt, ezt nem lehet pontosan megmondani, a liszttől függ. Mikor már egybeállt a tészta, lekapcsoltam a gépet. Kb. 20 perc után újra bekapcsoltam, és simára dagasztottam a tésztát. Viszonylag kemény, rugalmas állagúnak kell lennie. Konyharuhával borított tálba tettem, letakartam. Fél óra után átgyúrtam a tésztát, de akkor már nem liszteztem, és a későbbiekben sem. Újabb fél óra után megint átgyúrtam, majd a kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Megformáztam a kenyeret. Kacsasütő jénai tál aljába vizet spricceltem, sütőpapírt tettem bele, majd belefektettem a kenyértésztát. 10 perc kelesztés után éles késsel bevágtam a tetejét, majd kb. a duplájára kelesztettem. 200 fokra előmelegítettem a sütőt. A jénai felső részébe, - illetve a kenyérre is - vizet spricceltem, majd befedtem az alsó tálat. 40 percig sütöttem. Levettem a jénai tetejét, és szép pirosra sütöttem a kenyeret. Még forrón rácsra tettem, megspricceltem hideg vízzel. Szinte azonnal sercegni kezdett, szépen kialakultak rajta a cserepek. 
Ha a kenyeret - kihűlés után -a jénai tálban lefedve tartjuk, másnap is ugyanolyan finom puha lesz.




4 megjegyzés:

 1. Egy pék is meg irigyelhetné, olyan gyönyörű!!!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szép lett a kenyered! nekem sose sikerül szép fényesre.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Marisz :)
   Nekem is azóta, mióta Terike utasításait követem lépésről lépésre:
   szanter.blogspot.hu

   Törlés