Farönk torta Újévre 2023



Csokiganache-t készítünk: 130 g étcsokoládéra öntünk 130 g forró tejszínt. Megvárjuk, míg a csoki felolvad, összekeverjük, 1 órára hűtőbe tesszük.

Vaníliakrémet készítünk: 
Felforralunk 180 g tejet. 3 tojás sárgáját 40 g cukorral, 20 g keményítővel és kis vaníliával habosra keverünk. Hozzákeverünk kevés forró tejet, majd az egészet visszaöntjük a tejbe, sűrűre főzzük, kihűtjük. 3 lépésben hozzákeverünk 150 g vajat, kihabosítjuk.

Vékony piskótalapot sütünk: 4 tojás sárgáját habosra keverünk 100 g porcukorral, vaníliával ízesítjük. 75 g lisztben elkeverünk 1/3 teáskanál sütőport. Összekeverünk 45 g tejet 35 g olajjal. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Lazán összeforgatjuk a keverékeket. 30x35 cm-re állított sütőkeretbe sütőpapírt terítünk, a masszát egyenletesen elsimítjuk, 170 fokos sütőben 13 perc alatt megsütjük. A tésztát 6 cm széles sávokra vágjuk, 5 sávot kapunk.
70 g cukrot 100 g vízzel sűrű sziruppá főzünk, átitatjuk vele a piskótaszeleteket.
A csokiganache 2/3 részét rákenjük a piskótára, majd a habzsákba töltött krémet egyenletesen felvisszük a csokirétegre. 
Sávonként kezdjük el feltekerni a tortát. Az első tésztasávot feltekerjük, felállítjuk a tál közepére, majd állítva hozzáillesztjük a következő sávot, körbetekerjük vele a tésztát. Az összes tésztasávot körben "hozzáragasztjuk" a már "felépített" tekercshez. Kb. 20-21 cm átmérőjű tortát kapunk.
A maradék csokiganache-t kenjük a torta oldalára, tetszés szerint díszítjük.


Recept innen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések