Macaron

 


A macaronokat francia módszerrel készítem, nekem bevált (sok gyakorlással).
Az összetevők arányait sok helyen meg lehet találni az interneten, azonban a sütés módját mindenkinek magának kell kikísérleteznie. Nem mindegy ugyanis, milyen a sütőnk, milyen hőmérsékletű és páratartalmú a konyhánk. Az én módszerem egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek beválik, az én konyhám paramétereivel viszont szinte biztos a siker.

Hozzávalók egy gáztepsinyi, kb. 25-28 db héj elkészítéséhez.
70 g mandulaliszt
65 g porcukor
50 g tojásfehérje
45 g kristálycukor
3-4 csepp citromlé

A mandulalisztet és a porcukrot kávédarálóban összedarálom, átszitálom. A darálót mindig csak pár másodpercre kapcsoljuk be, kis szüneteket tartva.
A tojásfehérjét robotgépben elkezdem habbá verni. Mikor már kicsit habos, hozzáadom a cukor egyharmadát és a citromlevet. Mikor már fehér a hab, hozzáadom a kristálycukor második harmadát, majd rövid idő múlva a harmadik harmadát is. Addig kell verni a tojáshabot, amíg kiemelve belőle a habverő fejet, kis, álló csúcsok lesznek a habban, a csúcsok nem hajlanak vissza.
A tojáshabot spatulával átkeverem, hozzáadom a gél állagú ételfestéket, majd az átszitált porcukros mandulalisztet. Körben elkezdem keverni a masszát úgy, hogy mindig a tésztát is felkeverem az edény aljáról. A spatulát le kell húzni az edény száján, majd újra körben átkeverni. 
Nagyon kell figyelni. Ha szakadozva omlik le a tészta a spatuláról, még nem jó, de már csak pár keverés kell. Amikor lávaszerűen, lassan folyik le a massza a spatuláról, akkor jó a tészta.
6 mm-es sima csővel ellátott habzsákba kanalazom a masszát, majd teflonos sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű köröket nyomok, a habzsákot függőlegesen tartva. Ha függőlegesen tartom a habzsákot és magától nem folyik ki a massza, csak nyomásra, akkor a keverés jó volt.
Nálam egy egész éjszakán át száradnak a macaronok. Sütéskor mindig a sütőhőmérőt figyelem, nem a sütő kapcsolóját. 150 fokig melegítem a sütőt, majd beteszem a tepsit. Azonnal lejjebb tekerem a gombot 130 fokig, a sütő úgysem hűl vissza azonnal. 5-6 perc után megjelennek a talpak, akkor lejjebb kapcsolom 120 fokra. Összesen 8-10 perc sülés után visszakapcsolok 50 fokra, innen már csak szárítom. Amikor már nem mozog a macaronok teteje, akkor lekapcsolom a sütőt, és nyitott sütőajtónál még szárítom pár percig. Mikor teljesen kihűltek, csak akkor veszem le őket a sütőlapról.

A macaronhéjak nagyon jól fagyaszthatók akár két hónapig is. Hűtőszekrényben kell hagyni kiengedni őket. Hűtőben zárt dobozban 1-1,5 hétig eltarthatók. A töltelékekről később :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések