Magos kifli
Hozzávalók:
50 dkg BL80 liszt2 ek. tejföl
2 tk. só
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
2 ek.burgonyapehely (elhagyható)
4 ek. olaj
1 tk. cukor
20 dkg öregtészta
2 dkg élesztő
A tejet elkeverem a cukorral, tejföllel, majd meglangyosítom. Beleteszem az élesztőt, és megvárom, amíg felfut. Addig a lisztben elkeverem a sót, az aszkorbinsavat, a burgonyapelyhet, beleteszem az öregtésztát, az olajat, majd az élesztős tejet is. Bedagasztom a tésztát. Én kézzel szoktam dagasztani, jó alaposan. Ebben az esetben is sima, ruganyos tésztát kaptam. Kelesztőtálban, lefedve duplájára kelesztem. A tésztát kb. 20 perc kelés után még egyszer átgyúrom, nagyon jót tesz neki. Mikor a duplájára kelt, gyúródeszkán/gyúrólapon 16 egyforma részre osztom. Kifliket formázok a következő módon: a kis gombócot nagyjából négyzet alakúra nyújtom. Az egyik sarkánál elkezdem feltekerni, de a túlsó sarkát egy kicsit még megnyújtom, hogy minél több rétegből álljon, annál szebb lesz. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a kifliket. Még egyszer megkelesztem, közben bekapcsolom a sütőt, 180 fokra állítom. Ha megkeltek a kiflik, vízzel lespriccelem, majd magokkal megszórom őket. Ebben az esetben szezámmagot, lenmagot, napraforgómagot, és egy kis aprított zabpelyhet szórtam rájuk. Kb. 15-16 perc alatt megsülnek. A forró kifliket még egyszer megspriccelem hideg vízzel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése