Korpás kenyér

Kicsit megcsúsztam az új kenyeremmel, de azért ez is elkészült.


Hozzávalók:

45 dkg BL80 liszt
3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 dkg búzakorpa
1 ek. tengeri só
kb. 3 dl langyos víz
1 tk. cukor
25 dkg öregtészta
1 dkg élesztő

A liszteket elkeverjük a korpával és a sóval. A langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztekhez ezt is és az öregtésztát is. Bedagasztjuk, lefedve kb. 25 percig kelni hagyjuk, majd újra átdolgozzuk. Ismét lefedve duplájára kelesztjük.

Lisztezett nyújtólapra borítjuk a megkelt tésztát, átgyúrjuk. A tészta egyharmadából négyes fonatot készítünk. A kétharmad részből megformázzuk a kenyeret. Sodrófával olyan mélyedést készítünk a tésztába, hogy a fonat pontosan beleférjen, ne emelkedjen ki belőle.

Nagyméretű sütőzacskó alját kicsit belisztezzük, majd beletesszük a kenyeret. Újabb kelesztés után vizet spriccelünk a zacskóba, majd lezárjuk. 190 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsül a kenyerünk. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, még forrón megspricceljük hideg vízzel.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szépséges kenyeret sütöttél, külön tetszik a formázása, gratulálok!
    Neked is nyomtathatnék egy oklevelet. ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Egycsipet, még a végén tényleg fabrikálunk egy oklevelet, aztán osztogatjuk. Végül is a díjak is valahogy így indultak el :-))

    VálaszTörlés
  3. Yasmine, ez gyönyörű!!! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű!!!!! Nagyon ügyes vagy, kedvem lenne egy szeletet lekanyarintani belőle, és jó kis kacsa zsírral megenni.

    VálaszTörlés
  5. Hú, nekem is nagyon tetszik!!!! Milyen jó ötlet!

    VálaszTörlés
  6. Köszi csajok, mindenkit megkínálok, a fele még megvan! :-))

    VálaszTörlés
  7. Hát ezt a formázást meg honnan szedted? Nagyon jól néz ki! Azt hiszem én egy tepsibe tenném, hogy magasabb legyen, mert az enyémek a zacskóban mindég elterülnek.

    VálaszTörlés
  8. Daisy, a formázás saját ötlet. Az, hogy elterült, az én hibám, szerintem túl sokáig kelesztettem. Nem a zacskó bűne, mert a többi kenyerem gyönyörű magas lett a zacskóban. Egyébként szándékomban áll beszerezni egy jénait tetővel, mert a legjobb abban lesz, ezt már sokat mondták, és ha sütés után abban tároljuk, tovább friss marad.:-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép lett, a formázás zseniális!! Még ezt a megoldást nem is ismertem!!!

    VálaszTörlés