Napraforgómagos fehérkenyér olajbogyóval


Fehérkenyér tésztát készítünk.
Hozzávalók:
50 dkg BL80 liszt
2 tk. tengeri só
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
25 dkg öregtészta
1 tk. cukor
1,5 dkg élesztő
2 ek. olivaolaj
5 dkg napraforgómag
olajbogyó (most paprikával töltöttet használtam)


A lisztet elkeverjük a sóval és a burgonyapehellyel, a közepébe mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a langyos vizet. Beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg kicsit felfut, majd összedolgozzuk a tésztát az öregtésztával, az aprítógépben durvára vágott napraforgómaggal és az olajjal. Kézzel szoktam dagasztani, kemény, ruganyos tésztát kell kapnunk. A víz mennyisége kicsit eltérhet, a liszttől is függ. Kelesztőtálban lefedve duplájára kelesztjük a tésztát, 20 perc kelés után újra dagasztjuk. Az olajbogyókat lecsepegtetjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és téglalappá sodorjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta az olajbogyókat, kicsit behajtjuk a tészta oldalát és felcsavarjuk úgy, hogy a széle alulra kerüljön.
Nagyméretű sütőzacskóba tesszük, és újra megkelesztjük. Késsel bevágjuk a tetejét, vizet spriccelünk a sütőzacskóba, majd lezárjuk. 190 fokos sütőben 40 perc alatt megsül a kenyerünk. Még forrón újra megspricceljük a tetejét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések