Tökmagos cipó

Hozzávalók:
45 dkg BL80 liszt
5 dkg Graham liszt
2 tk. tengeri só
1 ek. burgonyapehely
csipet aszkorbinsav (elhagyható)
2 ek. olivaolaj
20 dkg öregtészta
kb. 3 dl víz
1 tk. cukor
1,5 dkg élesztő
egy marék tökmag

A liszteket elkeverjük a sóval, a burgonyapehellyel és az aszkorbinsavval. A langyos vízbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztes keveréket összedolgozzuk az öregtésztával, az olajjal és a felfuttatott élesztővel. Alaposan bedagasztjuk a tésztát, majd lefedve kelni hagyjuk kb. 20-25 percig. Akkor újra átdolgozzuk a tökmag felét is belegyúrva. Lefedve duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd cipót formázunk belőle. Nagyméretű sütőzacskó aljába kevés lisztet szórunk, beletesszük a cipót.

Újra megkelesztjük, majd a tetejét éles késsel keresztben bevágjuk. Egy kicsit még pihentetjük, majd a sütőzacskóba vizet spriccelünk, a cipó tetejét megszórjuk a maradék tökmaggal. A sütőzacskót lezárjuk, a cipót 190 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Még forrón újra megspricceljük hideg vízzel.

17 megjegyzés:

  1. Már megint de gyönyörűségeset sütöttél!
    A tetején a virág direkt van?

    VálaszTörlés
  2. Vesta, Belly, köszönöm, aranyosak vagytok! :-))
    Andi, nem, ez a keresztbe vágás eredménye. Úgy láttam, a cipót így vágják be sütés előtt. Ez lett belőle, de nem haragudtam érte :-DDD

    VálaszTörlés
  3. Akármerre nézek, szinte csak keltet találok. A kiflidet még meg se néztem,s emésztettem,már itt a kenyér.Most már én is nekiállok kenyeret sütni!:-))

    VálaszTörlés
  4. De gyönyörű!El tudom képzelni langyosa, egy kis vajjal...Jesszus!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű ez a kenyér! Pont ilyet sütöttem tegnapelőtt csak más formában. Nagyon jó lett. Meg sütöttem kiflit és rozsos kenyeret is, mind a te receptjeid alapján. Hálás vagyok érte!!!:)) Nagyon jók lettek! A héten valamikor felteszem őket.

    VálaszTörlés
  6. Most jut eszembe,milyen szépek ezek a feliratok újabban!:-))

    VálaszTörlés
  7. Ez valami meseszép... Idáig illatozik!

    Ezt hívják itt falun izgatásnak :-)

    VálaszTörlés
  8. Köszi lányok! Az a helyzet, hogy tényleg jó lett. A tökmag ripeg-ropog benne, a héja is ropogós. A gyerekek kacsamájkrémmel ették, Apa meg szalonnával, zöldpaprikával.
    Andi, állj neki bátran, egyszer kell ráérezni, aztán el se tudod rontani. :-)
    Wise Lady, Viki, köszönöm, örülök, hogy tetszik! :-)
    Benzsi, nagyon szívesen segítek, ha tudok:-))

    VálaszTörlés
  9. Ez nagyon szép mosolygós lett! És biztos finom is,én nagyon szeretem a magosakat!

    VálaszTörlés
  10. GYÖNYÖRŰ!!!!! És nekem végem van, itt ülök korgó gyomorral és szemezek a kenyereddel.

    VálaszTörlés
  11. Mondták már, hogy nem lehet a tempódat követni??:)))
    Gyönyörű kenyérke.....

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm, Moha! :-)
    Debigabi, örülök, hogy tetszik! :-)
    Gizi, látom, este írtál. Hát igen, ilyenkor már nem nagyon ehetünk pékárut, azt mondják, duplán hizlal ... Na de reggel! Mit szólnál, ha egy kis snidlinges krémsajttal kínálnám? :-))
    Trinity, köszi!! Még sokmindent fel se teszek. Sokat főzök, valóban. Úgy alakult, hogy a gyerekek sem menzások, itthon eszik a család minden tagja minden nap. Itthon készül a tízórainak való is. Van úgy, hogy 3-4 félét készítek egy nap, a blogot kétnaponta frissítem. Így aztán gyűlnek a piszkozatok, most is van kb. 10 ! :)))

    VálaszTörlés
  13. Szia :) Elolvastam a leveled...:) és micsoda változás van itt kicserélted a háttered jól néz ki... puszi

    VálaszTörlés
  14. Jaj de helyes kis pofás cipó! Gyönyörű! :))

    VálaszTörlés