Tönkölykenyér

Egy újabb kísérletem, a tönkölypehellyel dúsított kenyér. Meg vagyunk elégedve vele formára, állagra és ízre is. Gyakran fog készülni a konyhámban.
Hozzávalók:
40 dkg BL80 liszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg Graham liszt
3 tk. tengeri só
langyos víz
1,5 tk. cukor
csipet aszkorbinsav
3 dkg élesztő
4 ek. olivaolaj
5 dkg tönkölypehely a tésztába + egy marék a szóráshoz
A liszteket összekeverjük a sóval és az aszkorbinsavval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos vizet (sajnos nem mértem le, kb. 3,5-4 dl lehetett), a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk, hozzátesszük az olajat és az öregtésztát. Bedagasztjuk, lefedve kb. 20 percig kelesztjük. A második dagasztásnál beledolgozzuk az 5 dkg tönkölypelyhet, amit előtte aprítógépben durvára őröltünk. A tésztát lefedve a duplájára kelesztjük.
Nagyméretű sütőzacskóba kevés lisztet szórunk, beletesszük a megformázott kenyeret. Újra megkelesztjük, majd éles késsel két helyen bevágjuk. Kicsit még pihentetjük, majd a sütőzacskóba vizet spriccelünk, és a tésztát megszórjuk a maradék tönkölypehellyel. A sütőzacskót lezárjuk, és 190 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük a kenyeret. Még forrón újra megspricceljük hideg vízzel.

9 megjegyzés:

  1. Yasmine, te szupercsúcs vagy!!! Mit nem adnék egy szeletért...

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű!

    Hozok egy kis zakuszkát egy szelethez, jó? :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! :-)
    Oké Viki, finom lesz!! :-))

    VálaszTörlés
  4. Ez megint nagyon gyönyörű. És ez a tönkölypehely ötlet....Amúgy mit csinál a tésztával, mesélj!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Andi! :-)
    Benzsi, köszi! Ripeg-ropog benne. :-) Picit tömöttebb lesz a tészta, nem olyan, mint egy sima fehérkenyéré. Mondjuk mindig teszek bele Graham-lisztet is, ez attól is lehet. Finom szaftos, puha kenyér lett. Én egyébként nagyon szeretem a ízét is. Az ötlet onnan jött,hogy a gyerekek isszák a tönkölyshake-et már egy ideje, gondoltam megnézzük kenyérben is. Nem csalódtunk. Nem puhul meg úgy, mint a mandula, hanem ropogós marad a kenyér belsejében és a héján is. Frissen lecsepegtetett krémsajttal ettük. Tudom, ilyet nem eszel, de nekünk valami isteni volt. :-)
    Más: van egy üveg csicseriborsó-konzervem. Nincs valami ötleted, mit lehetne összedobni belőle? :-)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű a kenyér, Jasmine!!

    Csicseriborsó: én egy pulykás vagy csirkés egytálat főztem belőle, megtalálod nálam, eredetileg Fűszeres Eszter receptje-szerintem nagyon finom!!!
    http://zamatesillat.blogspot.com/2009/01/csicseriborsos-pulykamellkockak.html

    Jó a belőle készült kence is, de ezek közül nem annyira lett kedvencünk...

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen Trin! Máris meglesem! :-))

    VálaszTörlés