Zserbó fagylalt

Egyre hűvösebbek a napok, talán nem tűnik ideillőnek most fagylaltot bemutatni. Mégis ezt teszem, mert a nyár második felének hatalmas kedvence volt nálunk ez a fagyi. A zserbó gyerekkorom óta az egyik legjobban szeretett sütemény a családunkban, a nyári forróságban ennek az ízeit próbáltam egy hűsítő desszertben egyesíteni. Remekül sikerült!

Hozzávalók:
35 dkg sárgabarack (lehet konzerv is)
5-6 evőkanál porcukor (illetve ízlés szerint)
1 evőkanál citromlé
1,5 dl tejszín
15 dkg mascarpone/házi krémsajt
A tetejére:
5 dkg dió
4 dkg étcsokoládé

A sárgabarackokat megmossuk, pár pillanatra forró vízbe dobjuk, így a héjuk könnyen lehúzható. Kimagozzuk, majd hozzátesszük a porcukrot, a citromlevet, a házi krémsajtot és a félkemény habbá vert tejszínt. Botmixerrel pürésítjük, ha kell, még édesítjük. Műanyag dobozba kanalazzuk, a mélyhűtőbe tesszük.
Egy óra múlva botmixerrel átkeverjük, majd félóránként újra, összesen kétszer-háromszor. Krémes fagylaltot kapunk, ami szobahőmérsékleten kb. 15 perc alatt kanalazható állagúvá válik. 
A diót teflonserpenyőben illatosra pirítjuk, majd kihűlés után aprítógépben durvára daráljuk. Maradjanak benne nagyobb darabkák is. 
A csokoládét mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk.
Tálaláskor a fagylaltgombócok közé szórjuk a pirított diót, az olvasztott csokit a tetejére csorgatjuk. 

4 megjegyzés: