Almás szelet Xukorral

Ezt a sütit már korábban is elkészítettem itt. Most azonban kicsit más módon készült, ugyanis nem cukrot használtam az elkészítéséhez, hanem Xukrot, azaz nyírfacukrot. A Xukor Finnországban készül, fa alapanyagból. A gyártás folyamán a nyír- és a bükkfa rostjainak feltárása során xilán nevű poliszacharidot nyernek ki, amelyet az ember által is emészthető monoszachariddá alakítanak, az így nyert természetes édesítőszer ismertebb neve a nyírfacukor.

A nyírfacukornak számos előnye van a hagyományosan használt cukorral szemben, mivel a fogyasztása nem vált ki inzulinválaszt, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Továbbá a gombáknak sem biztosít táptalajt, ezért a candida diéta során is ajánlható. Energia- és szénhidráttartalma lényegesen kevesebb a cukornál, így fogyókúra esetén is használható. Bővebb információ a xilitről itt található: http://www.xilit.e-tar.hu/. Amennyiben az olvasóim itt Xukrot vásárolnak, az árából 10 % engedményt kapnak kuponkód formájában. A yasmine1 kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni. (Regisztráció szükséges.)

A Xukorral készült fahéjas-almás szelet csak nagyon kevéssé tér el a hagyományos cukros változattól, állagra ugyanolyan. Kisebb adagot készítettem próbaképpen, csak ezért lett alacsonyabb a korábbi változat tésztájánál. Ízében valamelyest éreztem változást, de ez egyáltalán nem volt kellemetlen. A Xukor nagyon kedvező élettani hatásait figyelembe véve igazán megéri a változtatást, és kipróbálni az új ízt, az új összetételt.
Hozzávalók:
25 dkg Xukor
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
30 dkg reszelt alma
1 kávéskanál fahéj
kakaópor ízlés szerint
A tetejére:
10 dkg Xukor
2 dkg vaj
1 ek. kakaó
2 ek. víz

A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojást habosra keverjük a Xukorral és az olvasztott vajjal. Hozzákeverjük a fahéjat és a kakaót, majd felváltva a sütőporos lisztet és a reszelt almát. Sütőpapírral borított tepsiben, 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Amíg sül, porrá őröljük a Xukrot, hozzákeverjük a vajat, a kakaót és a vizet, és a mázat a még forró tésztára kenjük. 

4 megjegyzés:

  1. Meggyőztél, én is veszek xukrot!
    Szuper kis sütemény!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, mentem a receptet

    VálaszTörlés
  3. Ennek én is nagyon örülök, s remélem valahol hozzá is tudok jutni a Xukorhoz. Még egy kicsit ujra közelebb kerülnék a még egészségesebb étkezéshez.
    A receptet én is vittem. Nagyon jól hangzik és jól néz ki.

    VálaszTörlés